De ce YOGA? (partea 1)

Postura yoga in nautra

Împărtășire din propria călătorie…

De ce yoga?

Mi-am propus să prezint câte o definiție a acestei practici / științe, din cele pe care le-am întâlnit în călătoria mea. Ceva care pentru mine a însemnat puțin mai multă lumină, înțelegere și conștientizare.

De ce să facem yoga? Avem nevoie de yoga? Pentru cine este? Este un tip de mișcare / sport? Cât de des e bine să facem? Sper că aceste câteva postări să răspundă la o parte din întrebările pe care le ai referitoare la yoga și să poți decide mai ușor dacă este ceva care îți poate fi de folos și ție.

În decursul anilor am observat că majoritatea oamenilor se îndreaptă înspre yoga pentru că vor un tip de mișcare mai blândă și mai accesibilă sau pentru că au anumite afecțiuni și au auzit că yoga îi poate ajuta (ca un fel de terapie). Acesta din urmă a fost motivul pentru care m-am îndreptat și eu înspre yoga :). Alții, în schimb, vor să gestioneze stresul, să își calmeze mintea, să doarmă mai bine, să respire mai bine, să se simtă mai bine în general. Sunt și câțiva din aceia care se îndreaptă spre yoga pentru că vor să evolueze spiritual.

Ca să știm DE CE să practicăm yoga, prima dată este necesar să înțelegem CE este YOGA

Tot mai mulți oameni ”știu” ce este yoga, însă înțelegerea este limitată în mare măsură la posturile fizice, numite Asane (Asanas).

Yoga înseamnă posturi fizice? Ca să aflăm răspunsul, ne întoarcem înspre definițiile date de textele antice, care ne pot oferi o înțelegere mult mai profundă.

Yoga este un cuvânt din limba sanskrită, care înseamnă ”a uni”. Două sau mai multe lucruri / obiecte se aduc împreună și devin unul. Este o conectare, o armonie între cele două lucruri care au devenit unul.

Ce înseamnă acest lucru pentru noi?

Ce ne dorim noi oamenii cel mai mult de la viețile noastre? Să fim fericiți – adică mulțumiți, satisfăcuți, încântați, compleți, împliniți. Ca să ne simțim asftel, este necesar ca toate aspectele vieții noastre, și anume – fizic, mental, emoțional, social și spiritual să fie satisfăcute, împlinite, echilibrate. Deci, este necesar să aducem împreună, să unim toate părțile noastre componente, toate aspectele vieții noastre într-un întreg.

Asta înseamnă în primul rând yoga – cum să cultivăm împlinirea, starea de a fi compleți, întregi. Unitate și armonie între toate aspectele vieții noastre și între toate părțile noastre componente. Dacă ne concentrăm mai mult asupra aspectului fizic, celelalte sunt neglijate și apare dezechilibrul și nemulțumirea. Dacă ne concentrăm doar asupra aspectului social, după un timp simțim efectele, apar frustrarea și alte probleme fizice, mentale, emoționale… Nu putem fi fericiți, mulțumiți, împliniți, dacă neglijăm unele părți sau aspecte ale noastre.

Cum ne simțim atunci când mintea spune ceva, iar inima vrea altceva? Cum se simte corpul? Neliniștit, confuz?

Dar cum ne simțim atunci când una gândim și alta spunem? Atunci când spunem DA, iar noi de fapt ne doream să spunem NU. Cum se simte corpul? Ce senzații avem în stomac, în suflet?

Este extrem de important să aducem armonie între gânduri, vorbe și acțiuni. Să acționam în concordanță cu ceea ce simțim, ne dorim, cu ceea ce credem.

Când facem un lucru să-l facem cu toată ființa. Când mergem într-o direcție, să mergem cu toată ființa. Altfel creăm rupturi între părțile noastre componente, rupturi care duc la dezechilibre și la opusul a ceea ce înseamnă yoga.

Yoga este PRACTICĂ. O practică pe viață. Este despre lucruri pe care le facem. Nu este despre idei. Este acțiune reală.

Azi a fost despre UNIUNE, ca definiție a ceea ce este yoga

Ție ce gânduri îți vin legate de acest subiect? Ce este yoga pentru tine?

N a m a s t e.
~ Lumina divină din mine salută și onorează lumina divină din tine. ~

Citește și…

Postura yoga in nautra
partea I
Asana yoghina in natura
partea a II-a
postura yoga in natura
partea a III-a