Primăvara și ficatul

postura yoga primavara

Curățenia de primăvară începe din interior – corp, minte și suflet

În fiecare primăvară ne simțim inspirați să facem curățenie.

Conform Medicinei Tradiționale Chineze (MTC), primăvara este anotimpul cel mai potrivit pentru curățare, creare, acțiune și mișcare, creștere, reînnoire.. Acum este și momentul prielnic pentru eliberarea emoțiilor care nu ne servesc, în special cele legate de furie, frustrare, resentimente și momentul să eliminăm letargia. Scuturăm ce este vechi și facem loc pentru noi experiențe de sănătate fizică, claritate mentală și armonie emoțională.

Primăvara este despre Ficat și Vezica Biliară

Acum, această pereche de organe lucrează la capacitate maximă și este indicat să o ajutăm și să îi susținem buna funcționare. Ea joacă un rol important în:

  • Detoxifierea corpului
  • Sănătatea ochilor și în viziunea clară de a înainta în viață
  • Întărirea unghiilor, sănătatea tendoanelor
  • Ușurarea durerilor de cap și a stărilor de greață
  • Rezolvarea stărilor de furie și frustrare, iritare
  • Sănătatea splinei și a plămânilor, care poate să afecteze imunitatatea și predispoziția către alergiile de primăvară

Unul din rolurile cele mai importante ale ficatului este detoxifierea organismului. Dacă ne gândim la acumularea dăunătoare de toxine din mediul înconjurător, aer, apă, chiar din produsele alimentare, ficatul nostru trebuie să lucreze dublu ore suplimentare! El filtrează peste un litru de sânge în fiecare minut, curățând chimicalele și substanțele toxice. Însă, dacă acumularea este prea mare, diverse funcții ale ficatului pot fi afectate și poate să ducă la diferite simptome la nivel fizic:

☘ Greață și stare de vomă ☘ Dureri de cap, migrene ☘ Balonări și tensiuni abdominale, constipație, indigestie ☘ Sindrom premenstrual și dereglări ale ciclului menstrual ☘ Vedere slabă, încețoșată ☘ Rigiditate la nivelul gâtului și a umerilor, în corp și mușchi ☘ Hemoroizi ☘ Oboseală cronică, stare de confuzie ☘ Tulburări de somn ☘ Depresie ușoară ☘ Alergii.

Ficatul este organul cel mai afectat de emoțiile stagnante și stress. Atunci când energia ficatului și vezicii biliare este blocată sau hiperactivă, următoarele dezechilibre emoționale pot să se manifeste:

☘ Furie ☘ Depresie ☘ Frustrare ☘ Incapacitatea de a ierta ☘ Indecisie ☘ Iritare ☘ Letargie ☘ Procrastinare ☘ Resentimente

În schimb, semnele unei energii vitale sănătoase a acestor organe sunt:

☘ Ușurința de a ierta ☘ Putere de decizie ☘ Temperament echilibrat, ușurință în abordarea lucrurilor ☘ Împlinire ☘ Bucurie Inspirație ☘ Pasiune / Entuziasm ☘ Ușurință în a lăsa în urmă, a renunța la ce e vechi.

Ce modalități avem la îndemână să ne susținem Ficatul și Vezica Biliară, atât la nivel fizic cât și când vine vorba de echilibrare emoțională, de gestionarea stresului și de hrănirea spiritului:

multe legume colorate si sanatoase

🌱 Avem la dispoziție o mulțime de frunze verzi, proaspete ca să includem în alimentația din această perioadă a anului – leurdă, macriș, urzici, frunze de păpădie, salată verde, rucola, kale, frunze de mangold – și toate au calități puternice de curățare, de detoxifiere.
🌱 Zeamă de lămâie, pentru a pune în mișcare bila, luată într-un pahar cu apă caldă primul lucru dimineața la trezire;
🌱 Alte plante care susțin ficatul și bila și sunt recomandate primăvara pentru detoxifiere, sunt: anghinare, ridichi, rucola, busuioc, sfeclă, brocoli, morcovi, țelină, arpagic, ceapă verde, castravete, mărar, pătrunjel, leguminoase, salată verde, orez brun, mei, amarant, quinoa, semințe de susan negru, cardamom, turmeric, lapte de nucă de cocos, lămâie, portocală, grepfruit, ceai verde.
🌱 Continuăm să consumăm și mâncare gătită, caldă, cum sunt supele și legumele gătite, pe lângă salatele introduse acum primăvara;
🌱 Rămânem cu un picior în iarnă și avem grijă cum ne îmbrăcăm. Chiar dacă este mai călduț, vremea poate fi ”înșelătoare”, așa că este bine să ne acoperim gâtul cu o eșarfă și să ne ferim de vânt;
🌱 Practicăm Yoga: 🧘🏻‍♂️ Yin Yoga pentru meridianele Ficatului și Vezicii Biliare 🧘🏻‍♂️ Detox Yoga
🌱 Ieșim cât mai mult afară, mai ales în zilele frumoase și însorite (poate chiar să medităm sau să facem câteva exerciții de yoga);
🌱 Creștem mișcarea – putem începe un program de plimbare, de yoga, de qigong, alergare ușoară, etc..
🌱 Începem să grădinărim;
🌱 Ne plimbăm prin natură și ascultăm ciripitul păsărilor;
🌱 Râdem cât mai mult;
🌱 Facem curățenie în casă, la birou, în garaj, în mașină, în gânduri, în relațiile nepotrivite;
🌱 Încearcăm ceva nou – cum ar fi voluntariatul, un sport nou, un nou proiect;
🌱 Iertăm cât de mult și cât mai des;
🌱 Facem ceva spontan;
🌱 Verificăm lista de priorități și lista de ”to do”;
🌱 Ne bucurăm de un masaj, o saună, o ședință de plutire;
🌱 Facem un tratament corporal / facial, să îndepărtăm pielea moartă;
🌱 Umblăm desculți (când se încălzește pământul), ca să ne ancorăm, și reconectăm cu pământul și natura.

Bun… Să recapitulăm – Ce facem Primăvara pentru starea noastră de bine:

🌿 Ne concentrăm atenția pe Ficat / Vezica Biliară în ce privește dieta, stresul și stilul de viață;

🌿 Mâncăm mai multe frunze de sezon;

🌿 Ne îmbrăcăm adecvat – o jachetă și o eșarfă ne salvează;

🌿 Ne permitem în mod conștient și intenționat să fim flexibili din punct de vedere emoțional;

🌿 Facem mișcare în mod regulat – yin yoga și yoga pentru detoxifiere.

practica yoga in parc

Curățenia de primăvară chiar începe din interior.

Vă doresc o primăvară veselă, plină de reînniore și posibilități.
Anto

Notă – multe informații din acest articol sunt inspirate din cartea ”Nine ways to body wisdom” (Nouă căi spre înțelepciunea corpului), de Jennifer Harper N.D.Ph.D, pe care o recomand cu mare drag.

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]