In timp ce somnul suficient si de calitate, miscarea, aerul curat si buna dispozitie creeaza o buna fundatie pentru o imunitate puternica, alimentatia joaca cel mai important rol in a mentine corpul departe de infectii.
De fiecare data cand mancam, corpul nostru este ”invadat” de substante care ii cresc sau ii scad rezistenta, care ii sustin sau ii slabesc sistemul imunitar.
Inlaturand alimentele care slabesc raspunsul corpului la infectii (de ex. zaharul, alcoolul, carbohidratii rafinati), in timp ce adaugam alimente care sustin corpul, acesta primeste nutrientii de care are nevoie pentru a mentine functionarea optima a sistemului imunitar.
Va dau aici o lista cu cateva alimente despre care am aflat ca sustin sistemul imunitar si pe care eu si familia mea le consumam de ceva timp. Acestea, impreuna si cu o igiena adecvata pot influenta abilitatea corpului de mentine sanatatea:
– Turmeric – este un adevarat medicament pe care natura ni-l ofera, deoarece are proprietaţi antibacteriene, antiseptice şi antiinflamatoare dovedite de studii ştiinţifice. Combate simptomele racelii si gripei, calmeaza durerile, inclusiv migrenele -fara efectele secundare ale medicamentelor, este un bun expectorant si ajuta la detoxifierea ficatului etc. (sursa: Anca Bozga, specialist nutritie, care ne-a daruit o minunata reteta, numita ”Laptele de Aur”);
– Matcha – ceai verde – are proprietati antioxidante si antivirale in fata a diversi virusi. Datorita efectului energizant, ne facem o bautura cu lapte cald vegetal, in loc de cafea – Matchalatte;
– Usturoi – reduce riscul de imbolnaviri, dar si durata simptomelor in cazul imbolnavirilor si severitatea acestora. Consumam mult crud, la salate si bruschete 🙂
– Ghimbir – creste raspunsul imunitar si este folosit cel mai mult pentru imbunatatirea digestiei si sanatatea intestinului. Previne raceala si reduce inflamarile. Il adaugam in sucuri si ceaiuri, dar si la unele mancaruri;
– Propolis – este folosit de secole in combaterea infectiilor si ajuta procesul de vindecare. Are si proprietati antivirale. Luam sub forma de pastila masticabila sau picaturi.
– Afinele (unele din frutele preferate ale fiului meu) – bogate in vit.C, afinele contin comusi bioactivi care neutralizeaza radicalii liberi daunatori, bacteriile si virusii. Putem manca si cate un kg o data, asa simple, dar ne place si in sucuri, in budinca de chia sau shake-uri;
– Semintele crude de dovleac – contin vit.C, vit.B, vit.E, zinc, care sustin imunitatea. Contin si antioxidanti care protejeaza celulele si au proprietati antivirale. Tot de la Anca Bozga am invatat sa le consum in supe creme, inlocuind crutoanele;
– Uleiul de Cocos – previne multiplicarea celulelor virale, ceea ce il face un aliat bun in protejarea corpului de virusi. Il folosim des la shake-urile nutritive si energizante de dimineata.
– Germeni de brocoli – bogati in nutrienti si cu puternice proprietati antioxidante, germenii de brocoli sunt un aliment ideal in sustinerea imunitatii. Are capacitati anticancerigene, combate infectiile, detoxifica organismul de chimicale, combate bolile autoimune si protejeaza creierul in urma accidententelor. Decoram salatele, supele si sandwich-urile cu diferite feluri de germeni.
Voi ce alimente pentru sustinerea si intarirea imunitatii consumati si cum le incorporati in dieta voastra zilnica?
Este necesar sa ne formam mici obiceiuri sanatoase si sa consumam alimente care sa ne fie aliati.
”Hrana sa ne fie medicament si medicamentul hrana” – Hipocrate
[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]