Respiratia Victorioasa – Ujjayi Pranayama

barbat in postura yoga meditatie

Vrei sa iti energizezi corpul si mintea si in acelasi timp sa le si relaxezi? Solutia poate fi o tehnica de respiratie yoghina, antica, numita Ujjayi.

Ujjayi in Sanskrita inseamna ”cel care este victorios”. De aceea i se mai spune si ”Respiratia Victorioasa”. Tehnica aduce o stare de incredere si forta celui care o practica.

Pentru a aplica respiratia Ujjayi, cu gura inchisa, respiri adanc pe nas. In acelasi timp contractezi usor muschii din spate ai gatului si se produce o respiratie ritmica, linistitoare, cu un sunet asemanator valurilor oceanului. Acest sunet o mai face cunoscuta si cu denumirea de “Respiratia Oceanica”. Asa respiram cand dormim adanc.

Indiferent daca esti la inceput in calatoria yoga sau practici de mai mult timp, integrarea acestei tehnici puternice iti poate transforma si adanci experienta, atat pe saltea cat si in afara ei. Ea poate fi folosita in timpul practicii Hatha Yoga si Vinyasa Yoga, atat in miscare cat si cand mentinem posturile un timp mai lung, aducand o noua dimensiune practicii.

Beneficii fizice:

– Respiratia Ujjayi produce caldura interioara care ajuta la detensionarea zonelor rigide ale corpului, pregatindu-ne pentru practica si prevenind accidentarile in timpul intinderilor;
– In acelasi timp, respirand profund, plamanii se extind mai mult decat de obicei, creste circulatia sangelui si eliminarea toxinelor din corp debine mai usoara;
– Intareste sistemul imunitar si imbunataseste somnul;
– Ajuta la controlarea tensiunii arteriale si a problemelor de tiroida, in timp ce reintinereste sistemul nervos.

La nivel energetic:

Respiratia Ujjayi aduce mai multa Prana, energia noastra vitala, in corpul energetic. Acolo, curata canalele de energie (nadis), sustinand circulatia ei libera si ne ajuta sa depasim starile de oboseala, sters, negativitate.

Atenuarea stresului:

Cand suntem agitati, anxiosi, nervosi, natura ritmica, lina, concentrata a respiratiei Ujjayi s-a vazut ca este eficienta in calmarea sistemului nervos aproape imediat. Studiile arata ca aceasta tehnica echilibreaza sistemul cardiorespirator, iar in acest fel ajuta la reducerea stresului, starilor de frustrare si de iritare. Totodata calmeaza mintea si corpul.

Puterea de concentrare:

Sunetul, stabilitatea si profunzimea respiratiei Ujjayi ajuta la alinierea mintii, a corpului si a sufletului cu momentul prezent, facandu-ne mai constienti, mai centrati. Creste claritatea mentala, atentia, concentrarea, stabilitatea si putem mentine posturile un timp mai indelungat. Folosind si mentinand respiratia Ujjayi pe parcursul practicii, fie hatha yoga, vinyasa yoga sau alt tip de practica, ramanem centrati, impamantati, tinand gandurile la distanta.

Meditatia si relaxarea:

Respiratia Ujjayi promoveaza calmul in corp si in minte. Contractia gatului produce o vibratie la nivelul laringelui, care stimuleaza senzorii receptori ce transmit un semnal nervului vag sa relaxeze mintea si corpul. Aceasta contractie exercita o usoara presiune asupra sinusurilor carotidiene in zona gatului, ducand la reducerea tensiunilor. Ritmul stabil si egal al respiratiei ne ajuta sa ne ralaxam mai usor in posturi, sustine retragerea simturilor si ne duce intr-o stare meditativa.

Ujjayi este o tehnica de pranayama profunda cu multe beneficii. Iti recomand sa folosesti aceasta respiratie in timpul practicii si sa ii experimentezi puterile.

Namaste,
Anto

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]